NAR EKŞİSİNDE

MERAK EDİLENLER

NAR EKŞİSİNİN KIVAMI NASIL OLMALI?

Yaygın kanaatin aksine çok koyu kıvam, nar ekşisinde iyi bir özellik değildir. Aksine, koyu kıvam, o nar ekşisinin artık sağlığa zararlı hale geldiğinin bir işaretidir. Kıvamdaki kalınlık, nar ekşisinde kullanılan narın yoğunluğunu değil, şekerin karamelize olduğunu gösterir.

Nar ekşisinin kıvamı ne çok koyu ne de fazla akışkan olmalıdır.

Uzun süreler (6-7 saat) kaynaması nedeniyle yüksek ısıya maruz kalan nar suyu, içindeki şekerin karamelize olması sonucu kansorejen bir madde olan HMF’nin (Hidroksimetil Furfural) normal değerin çok üzerinde ortaya çıkmasına sebep olur. Yapılan analizlerde, raflarda ve ev yapımı diye satılan ürünlerde, olması gereken değerin 20 katı ile 100 katı arasında HMF miktarı tespit edilmiştir.

İdeal kıvamdaki Punica’nın üretiminde Urfa’ya has olan güneşte buharlaştırma yöntemi teknoloji ile uygulanır. Nar suyu uzun süreler yüksek ısıya kalmadan, en doğal haliyle nar ekşisine dönüştürülür. Böylece içindeki şeker HMF üretmediği gibi, yüksek ısılara maruz kalmadığı için, kokusu, her katmanının lezzeti, vitamini ve hatta antioksidanı da en saf halinde içinde saklı kalır.

 

HMF NEDİR? ve NEDEN ZARARLIDIR?

HMF(Hidroksimetil Furfural) içinde meyve şekeri olan gıdaların üretimleri sırasında uygun olmayan sıcaklıklarda uygulanan ısıl işlemden dolayı meydana gelir. Yüksek ısılarda, uzun süreler kaynatılarak üretilen nar ekşilerinde nar meyvesinin doğal şekeri karamelize olur ve nar ekşisinde kanserojen olan HMF maddesi izin verilen limitlerin çok üzerinde oluşur. Bu yüzden düşük HMF oranı ürünlerde kalite kriteri olarak da görülmektedir.

Punica’yı üretirken en sağlıklı yöntemi belirlemek bizim için de birinci öncelik oldu. Narlarımızın suyunu kaynatmadan ve ısı kaynağıyla temas ettirmeden evaparatörler aracılığıyla ideal ısıya ulaştırıp saf nar ekşine dönüşmesini sağladık. Narlarımızın doğal şekeri karamelize olmadı ve HMF üremedi.

Sağlığı tehdit eden HMF hakkında son zamanlarda pek çok bilimsel yayına da ulaşılabiliyor:

Dikkat HMF!

Kontrolsüz pekmezdeki kanser tehlikesi

Gıdalarda Hidroksimetilfurfural (HMF) Oluşumu ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkisi

Şifa Niyetine Kanserojen İsteyen?

Nar Ekşisi̇, Nar Ekşisi̇ Sosu Ve Üzüm Pekmezleri̇nin Hi̇droksi̇meti̇lfurfural Düzeyi̇nin Saptanması

URFA’NIN TARİHİ “GÜN PEKMEZİ” YÖNTEMİ

Şanlıurfa güneş enerjisi bakımından oldukça verimli bir konuma sahip ve Türkiye’nin en çok güneş ışığı alan ili. 75 derece açıyla gelen ışınlar bol miktarda enerji potansiyeli taşıyor. Günümüzde bu enerjiden yararlanmak üzere güneş panelleri ile ilgili çalışmalar yapılırken, geçmişte de mutfak kültürünü şekillendirmiş Urfa’nın meşhur güneşi...

Türkiye’nin pek çok ilinde meyve ve sebze kurutmada güneş ışığından faydalanıyor. Ancak nar ile yapılan gün pekmezi yöntemi, neredeyse Sahra Çölü’ne yakın güneş ışığı enerjisine sahip olan Urfa’ya özgü... Eylül – Ekim aylarında hasat edilen narlar, suları sıkılarak yayvan tepsilerde, Urfa’nın sonbaharda bile çok güçlü olan güneşine maruz bırakılarak nar ekşisine dönüşüyor. Böylece Urfa nar ekşisi ateşle karşılaşmadan, kaynamadan üretiliyor.

Biz de Punica’yı üretirken Urfa’nın bu sağlıklı gastronomik geleneğinden ilham aldık.  Üretim tesisinde güneş ışığının yarattığı etkiyi simüle ettik. Özenle yetiştirdiğimiz narlarımız kaynamadı, yüksek ısıya maruz kalmadı.  İşte bu yüzden Punica’daki besin değerleri ve lezzet kaybolmadı, ağaçtaki narlarla aynı...

 

İDEAL LEZZET İÇİN NE KADAR “PUNICA” KULLANILMALI?

Bu, damak tadına göre değişir. Kıvam bölümünde açıkladığımız üzere narlarımızı karamelize etmediğimiz için Punica çok kalın kıvamlı değildir. Ancak nar meyvesinin nar ekşimiz içindeki yoğunluğu, alışılmış nar ekşilerinden daha fazladır. Dolayısıyla, nar ekşisi ile lezzetlendirmek istediğiniz yemeğin diğer tatlarını baskılamaması açısından Punica-Sadece Nar’ı klasik nar ekşilerinden daha az kullanabilirsiniz. Kendi damağınıza göre ideal oranı deneyerek bulabilirsiniz.

 

SAKLAMA / DİNLENDİRME KOŞULLARI

Punica’nızı; kapağını açmadan, güneş görmeyen, serin (ideali 6°C - 18°C) ve rutubetsiz bir ortamda saklayarak siz de evinizde dinlendirebilirsiniz.

Dilerseniz Punica’nızı buzdolabında da saklayabilirsiniz. Bu durumda gençliğini ve rengindeki canlı kırmızılığı daha uzun süre korur. 4°C’nin altında uzun süre saklanması halinde ise, narlarımızın içindeki doğal meyve şekeri kristalleşerek açığa çıkar. Bunun sebebi, Punica’yı üretirken narlarımızı kaynatmamamız ve içindeki doğal şekerin karamelize olmasına izin vermeden, formunu olduğu gibi korumamızdır.

Şişenizin kapağını açtıktan sonra da belirtilen saklama koşullarında, etiketteki TETT’ne kadar kullanabilirsiniz.

Punica’nın uzun raf ömrü, narın dünyada bilinen en güçlü antioksidanlara sahip olmasındandır. Dolayısıyla hem sizin sağlığınız hem de nar ekşimizin sağlıkla korunması için narın zarından, çekirdeğinden, iç kabuğundan gelen bu doğal ve mucizevi antioksidanları Punica’mıza dahil ediyoruz.